Slimme producten zijn geen domotica!

Slimme producten of domotica: voor veel mensen is dat lood om oud ijzer. Maar deze 3 argumenten tonen aan dat er toch wel degelijk verschil is.
Daphné C.
21/08/2017 |

1. Domotica is ingewikkeld, slimme producten zijn dat niet

Domotica is vaak behoorlijk ingewikkeld. Elke integratie van technologie en diensten voor een betere kwaliteit van wonen, zijn immers afhankelijk van een enkele interface en zijn allemaal compatibel met elkaar. Daarvoor is een systeem nodig dat als een enkel geheel is opgezet, waarbij de onderlinge verbindingen vooraf moeten worden uitgekiend en het geheel goed moet worden geprogrammeerd. Alles wordt beheerd en bediend via een centrale computer. Een slecht opgezet systeem kan dan ook voor heel wat complexiteit zorgen.

Slimme producten communiceren niet met een centrale computer, maar met het netwerk (wifi, Bluetooth of dergelijke). En elk slim product is ontwikkeld om een specifieke taak (of een kleine serie specifieke taken) uit te voeren. Het voordeel: deze producten zijn heel eenvoudig te installeren en te gebruiken. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om zelf de slimme deurbel Ring te installeren, of om Een bewakingscamera te plaatsen.

2. Domotica is duur, slimme producten zijn betaalbaarder

Domotica blijft een luxe voor wie een heel huis wil automatiseren. Een systeem met de basisfuncties kost al snel 10.000 € of zelfs het dubbele. Vooral als het in een bestaande woning moet worden ingebouwd. De vereiste bedrading is duurder dan traditionele elektrische kabels, en het materiaal zelf (luiken, verlichting, bewaking …) is ook duurder. Al zijn er vandaag ook wel betaalbaardere pakketten op de markt.

Slimme producten hebben geen bedrading nodig. En je rust zonder probleem een heel huis of een appartement uit voor 500€.

3. Voor domotica zijn werken nodig, voor slimme producten niet

Domotica vereist specifieke bedrading. Dat betekent dat er een erkend expert langs moet komen, tenzij je zelf een elektriciteitsexpert bent ;-). Die expert kan je systeem ook voor je opzetten en programmeren op basis van jouw behoeften.

Slimme producten hebben geen nieuwe kabels nodig. Ze werken gewoon draadloos, via het netwerk. De meeste toestellen zijn bovendien van het type “plug & play”: je hoeft ze alleen maar neer te zetten of op te hangen op een plek naar keuze en ze eventueel via een bridge aan te sluiten op je modem of internetbox.