Slimme stekker: 8 praktische toepassingen

Slimme stekkers of smart plugs dienen niet alleen om je elektrische apparaten van op afstand in of uit te schakelen. Ze kunnen nog veel meer. Wij laten je dat graag zien aan de hand van 8 erg praktische functies!
Sébastien V.
30/03/2020 |

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker of smart plug steek je in een traditioneel wandstopcontact en gebruik je om elektrische toestellen op afstand te bedienen zonder te moeten investeren in een domoticasysteem. Een slimme stekker helpt je bovendien om je elektriciteitsverbruik onder controle te houden.

Wat kan je met een slimme stekker doen?

De mogelijke toepassingen van slimme stekkers zijn talrijk en verschillen van model tot model.

1. Je apparaten in- en uitschakelen op afstand

De meest gebruikte functie is waarschijnlijk deze: je bent de radio of tv vergeten uit te zetten toen je thuis vertrok, maar je kunt dat nu vanop afstand doen. Nog een klassieker: de koffiemachine die je vergeet uit te zetten voor je naar je werk vertrekt!

2. Je elektriciteitsverbruik meten

Sommige modellen van slimme stekkers informeren je over het elektriciteitsverbruik van het toestel dat via de slimme stekker op het stroomnet is aangesloten. Dat is handig om bewust te worden van dit verbruik, zodat je daarna kunt proberen om het te beperken.

3. Je verlichting op afstand bedienen

Er zijn slimme stekkers die geprogrammeerd kunnen worden. Soms is het handig om te doen alsof je thuis bent, ook als je er niet bent. Je sluit gewoon één of meer lampen aan op slimme stekkers om de indruk te geven dat je aanwezig bent. Ofwel programmeer je de lampen, ofwel doe je ze op afstand aan- en uitgaan via de mobiele app. Het werkt trouwens ook voor je kerstverlichting. Kwestie van jezelf niet telkens achter de kerstboom te moeten wurmen! ;-) Handig en goedkoop!

4. Controleer het gebruik van de elektrische bijverwarming

Hebben je kinderen de kwalijke gewoonte om de kleine bijverwarming op volle toeren te laten draaien in de badkamer of de speelkamer? Of erger nog … vergeten ze gewoonweg om ze uit te zetten? Daar mag je je terecht eens kwaad om maken, want dat toestelletje is een echte energievreter. De oplossing? Dankzij een slimme stekker kan je programmeren wanneer de stroomvoorziening onderbroken wordt of vragen om een melding te krijgen bij abnormaal verbruik, zodat je het toestel op afstand kunt uitschakelen. Nog een doeltreffende oplossing: je kinderen tonen hoeveel deze bijverwarming extra verbruikt, bijvoorbeeld op de grafieken van de slimme thermostaat boxx. De euro’s zullen hen sneller overtuigen dan de kWh.

5. ’s Nachts naar het toilet gaan zonder ergens tegen te lopen

Sommige slimme stekkers schakelen het aangesloten toestel in zodra ze een beweging detecteren. Andere, die gekoppeld zijn aan een app, maken het zelfs mogelijk om de gewenste lichtintensiteit te bepalen. Perfect om ’s nachts de gang te verlichten!

6. Je wifi uitbreiden

Er bestaan smart plugs die ook dienen als wifi-versterker. Afhankelijk van de grootte van je woning en storende materialen kan het gebeuren dat de wifi-dekking niet overal ideaal is. Met deze slimme stekker los je dat op. Onze ervaring leert echter dat dit niet altijd de meest doeltreffende oplossing is. Opteer in plaats van een ‘wifi-stekker’ voor een mesh om je te helpen overal in je woning wifi te hebben.

7. Koffiezetten nog voor je opstaat

Zalig toch: een kop koffie die klaarstaat als je opstaat? Programmeer de stekker van de koffiezetmachine en de volgende ochtend word je gewekt met het koffiearoma.

8. Komaf maken met sluipverbruik

De koffiezet, stereoketen, tv-decoder, … Allemaal toestellen die ook in waakstand je elektriciteitsfactuur doen oplopen. Sluit ze aan op een slimme stekker om ze helemaal uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Denk je dat er bij jou thuis stroom verloren gaat? Volg dan de gids om stroomverliezen op te sporen.

Onze favoriete slimme stekkers

Welke slimme stekker je best koopt? Wij hebben onze favorieten alvast op een rijtje gezet:

> de slimme stekker van Fibaro. Vooral als je al over boxx – de slimme thermostaat van ENGIE – beschikt of van plan bent om boxx te kopen. Wij waren snel overtuigd door de discrete vormgeving en het ledlampje, dat van kleur verandert naargelang het verbruik van het toestel. En je kunt Fibaro ook aan- en uitzetten via het touchscreen van boxx of met je smartphone. Het is echter niet mogelijk om de stekker via boxx te programmeren. Daarvoor heb je de Home Center Lite van Fibaro nodig.

> de Hombli-stekker, die compatibel is met de Google Assistant van Google Home en Amazon Alexa. Er bestaat bovendien een Hombli Duo waarop je 2 toestellen kunt aansluiten.

> de EVE Energy. Deze vinden wij het meest geschikt voor in de keuken, omdat de stekker gebruikt kan worden met spraakbediening en omdat er ook een stekkerdoosversie van bestaat (3 ingangen). De EVE Energy kan echter enkel bediend worden met Apple-toestellen (iPhone, iPad, Apple TV, Apple HomeKit, Siri).

> de Osram Smart+. Perfect voor verlichting. Dankzij deze slimme stekker hoef je je oude lampen niet te vervangen. Het volstaat om ze aan te sluiten op deze smart plug (op voorwaarde dat deze verbonden is met een Lightify-systeem (Gateway en Apple) of een Philips Hue-brug).

> de Gigaset Elements. Deze stekker biedt de mogelijkheid om programma’s in te stellen, zodat je apparaten automatisch worden in- en uitgeschakeld. Gigaset Elements kan ook gecombineerd worden met de bewegingsdetector van het merk. Het energieverbruik daarentegen kan niet gevisualiseerd worden.

Kort samengevat…

 

 

Fibaro

Hombli

EVE Energy

Osram Smart+

Gigaset Elements

Werkt met bridge/hub

V

X

V (Apple TV)

V (Hue bridge)

V (Gigaset bridge)

Bediening op afstand (app)

V

V

V

V

V

Verbruiksbalans

V

V

V

X

X

Programmering van scenario’s

V

V

V

V

V

Melding in geval van afwijkingen

V

X

X

X

X

Bewegingsdetectie

X

X

Indien gecombineerd met EVE Motion

X

Indien gecombineerd met een bewegingsdetector

Geschikt voor verlichting

V

V

V

V

V

Instelling lichtintensiteit

X

X

X

V (indien Philips Hue-brug)

X

Stekkerdoos

X

V (dubbel)

V (driedubbel)

X

X

Wifi-versterker

X

X

X

X

X

Compatibel met boxx

V

X

X

X

X

Spraakbediening

X

Enkel met slimme luidspreker of smartphone (Google en Amazon Alexa)

 

V (enkel met Siri van Apple)

X

X

 

Ook Philips Hue heeft een slimme stekker ontwikkeld (ze werkt met Hue bridge), die binnenkort beschikbaar is op 50five.be.