Water besparen in de douche? Bij Daphné thuis is dat kinderspel! Letterlijk dan, want sinds hun mama Hydrao in huis heeft gehaald, zijn het Marion (5 jaar) en Florian (8 jaar) die het verbruik beheren.

“Hop, onder de douche!” Geen antwoord. “Wil je alsjeblieft gaan douchen?!” Elke avond weer hetzelfde liedje. De kinderen onder de douche krijgen: het is vaak een uitputtingsslag. Maar eens ze onder het warme water staan, blijft de meter maar lopen … Daphné hoeft sinds september maar één magisch woord uit te spreken om Marion en Florian onder de douche te krijgen: “Hydrao”. En je bespaart er nog eens water mee ook!

Wedstrijdje?

Toegegeven, dankzij de Hydrao heb je wat troeven achter de hand… Deze slimme douchekop is immers voorzien van een ledsysteem dat de waterstraal verlicht. Afhankelijk van het aantal verbruikte liters water, verandert de kleur.

“De kinderen maakten er meteen een spelletje van”, zegt Daphné. “Het is zelfs een heuse wedstrijd geworden. Elke avond proberen ze om ter minst water te verbruiken tijdens hun douchebeurt.” Een groene waterstraal betekent 10 liter verbruikt. Een blauwe 20 liter, paars 30 liter en rood 40 liter. “Door de douchekop aan een app te koppelen, ken je het exacte aantal liters”, weet de mama van Marion en Florian. “Je smartphone moet dan wel in de badkamer liggen, want de app en Hydrao communiceren via Bluetooth. Daarnaast kan je ook het totale verbruik meten van je laatste 10, 20, 100 of 1.000 douches. Kwestie van er een uithoudingsrace van te maken! Het nadeel van hun competitiegeest? Dat ik erop moet letten dat ze niet half afgespoeld of met restjes schuim in hun haar uit de douche springen …”

Water én elektriciteit besparen

Hydrao App scherm verbruik

Het resultaat blijft uiteraard niet uit. Onderstaande grafiek toont aan dat het gezin tijdens zijn laatste 10 douches amper 194 liter water verbruikt heeft, ofwel gemiddeld 19,4 liter per douche. Groen zien ze het liefst bij Daphné, Marion en Florian, maar blauw mag ook af en toe! Het resultaat: een besparing van 606 liter en 4,29 €. Reken maar uit wat dat a rato van 4 douches per dag (jaja, papa wast zich ook ;-)) op jaarbasis geeft! Daphné bespaart bovendien niet alleen water, maar ook elektriciteit. Ze heeft namelijk een elektrische boiler waarvan ze het verbruik in de gaten houdt met boxx. Die laatste helpt haar trouwens om haar energieverbruik in het algemeen beter te begrijpen.

Nu maar hopen dat Daphné deze winter het gemiddelde niet naar beneden haalt … “Als mama in de sneeuw of in de regen gaat joggen, staat ze achteraf lang onder de douche”, verklapt Florian. Dan wordt Hydrao rood en begint hij te knipperen. Dat wil zeggen dat mama meer dan 40 liter heeft verbruikt! Ik roep dan ‘Mamamia, het is al rood en het knippert. Snel, snel, uit de douche!’ ”

En wat met de kleine Marion die zo graag in bad speelt met haar eendjes? “Ik wil niet meer in bad. Douchen is veel leuker”, besluit ze wijselijk. Of Daphné daar altijd mee akkoord is? Misschien niet na het joggen 😉

Facebook Comments