Wat kan het slimme product Circle with Disney dat een mobiele app voor ouderlijk toezicht niet kan? En vice versa? We deden de test. Het verdict!

Voor we de apps voor ouderlijk toezicht en het slimme product Circle with Disney met elkaar vergelijken, is een korte voorstelling op zijn plaats.

Wat is de Circle with Disney?

Apps voor ouderlijk toezicht en de Circle with Disney uitgetest.

De Circle with Disney is een klein toestel dat je met je wifi-router verbindt. Je beheert er de toegangen mee van elk slim apparaat in huis: computers, tablets, smartphones en zelfs de spelconsole of smart-tv. Met de applicatie Circle Home – die gratis beschikbaar is voor iOS en Android – maak je voor elk familielid een profiel aan en bepaal je wie welke machtigingen krijgt (aantal uren dat er gesurft mag worden, wanneer het toestel aan- of uitgaat, blokkering van ongewenste advertenties, toegang tot apps en websites, …).

En wat met apps voor ouderlijk toezicht?

App voor ouderlijk toezicht voor smartphone en tablet

Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen apps voor de pc en apps voor tablets en smartphones, want dat zijn niet noodzakelijk dezelfde.

Op een pc kan het toezicht beheerd worden zonder app. De 2 grote besturingssystemen – Windows en macOS – beschikken elk over ouderlijk toezicht. Op Mac kan je via het menu ‘Ouderlijk toezicht’ beperkingen instellen: tijd die online wordt doorgebracht, toegestane apps, verboden websites, … Onder Windows stel je een profiel in voor elke persoon die de pc gebruikt via het menu ‘Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers’.

Apps voor smartphone en tablet bieden extra functies, zoals:
> op elk moment in de gaten houden wanneer je kinderen online zijn en wat ze bekijken (Norton Family Premier; 39 €)
> bescherming voor alle apparaten waarop de app geïnstalleerd is en realtime controle vanop je eigen toestel (Qustodio; 42,95 €/jaar voor 5 toestellen, 73,95 € voor 10).
> je familieleden lokaliseren en vanop afstand vergrendelen wat ze aan het bekijken zijn (Norton Family Parental voor iPhone en Android).

Met elkaar vergeleken: apps versus Circle with Disney

Apps voor ouderlijk toezicht versus Circle with Disney: wie wordt de winnaar?

Het aantal beschermde apparaten

Met de Circle with Disney volstaat een enkel toestelletje om alle apparaten in huis te controleren via een centrale app. Wanneer er trouwens een nieuw of onbekend apparaat toegang zoekt tot de wifi, wordt het automatisch gedetecteerd en toegevoegd aan een centraal profiel.

Installeer je een app op een apparaat, dan moet je de instellingen downloaden en aanpassen op elk toestel waarop de app geïnstalleerd wordt. De bescherming is soms zelfs beperkt tot een enkel toestel. Tenzij je voor een transversale bescherming kiest (met abonnement).

Circle 1 – apps 0

De compatibiliteit

Niet alle applicaties zijn beschikbaar voor alle besturingssystemen. Vervelend als je weet dat maar weinig familieleden allemaal een toestel van hetzelfde merk hebben, met hetzelfde besturingssysteem … Met Circle zijn die compatibiliteitsproblemen er niet.

Circle 1 – apps 0

De installatie

De installatie van de Circle with Disney neemt wel wat tijd in beslag. Eerst aansluiten op je router, daarna configureren via de applicatie en vervolgens profielen aanmaken voor elk gezinslid. De installatie van applicaties verloopt meestal sneller en vereist minder voorbereiding en configuratie.

Circle 0 – apps 1

De bescherming

Met Circle kan je applicatie per applicatie instellen hoeveel tijd er online mag worden doorgebracht, kan je een onderscheid maken tussen de gebruiksduur tijdens de week en in het weekend en zelfs dag per dag. Ook kan je met Circle op bepaalde ogenblikken de wifi pauzeren voor een enkele gebruiker of voor iedereen.

Met een app is dat technisch mogelijk voor Android met DinnerTime bijvoorbeeld, maar onmogelijk voor iPhone (door restricties van Apple).

Circle 1 – apps 0

Geïntegreerde rapportering

Via zijn eigen app geeft Circle een overzicht weer van de tijd die de kinderen doorbrengen op bepaalde websites of apps, met bovendien erg duidelijke en nauwkeurige grafieken. Niet alle vergeleken apps voorzien even nauwkeurige statistieken. Enkele daarentegen – zoals Norton en Qustodio – hebben wel een volledig ‘dashboard’ voor het hele gezin.

Circle 1 – apps 1

De mogelijkheid om de controle te omzeilen

Of je nu een app of de Circle with Disney geïnstalleerd hebt, onder Android beschikken je kinderen over meer bewegingsvrijheid dan onder iOS om de regels te omzeilen. Ze kunnen dan ook gemakkelijk achterpoortjes vinden om niet toegestane applicaties te installeren.

Schakelt je kind bijvoorbeeld de wifi uit en is het toestel compatibel met de 4G, dan werkt de Circle niet meer. Wil je toch dat de instellingen van kracht blijven in 4G, dan moet je een betalende optie, CircleGo, nemen (4 €/maand voor 10 apparaten).

En de apps? De ingestelde regels zijn zonder onderscheid van toepassing op de wifi en de 3G/4G. De bescherming gebeurt echter apparaat per apparaat en niet voor alle toestellen samen.

Circle 1 – apps 1

De prijs

Verschillende apps zijn gratis, maar bieden in dat geval niet evenveel controle- en instelmogelijkheden. De meest volledige en doeltreffende apps kosten tussen 40 € en 80 €. De Circle with Disney kost 109 € op 50five.be.

Circle 0 – apps 1

Beloningen en bonussen

De Circle with Disney beloont kinderen die de regels respecteren die hun ouders hebben ingesteld. Deze rewards kunnen een spelletje zijn, of een Disney-film of animatie. Je kan ook beslissen om de toegestane schermtijd te verlengen. Bijvoorbeeld: als je tiener 1 uur per dag op Facebook mag zitten, kan je hem/haar 15 minuten extra geven als hij/zij alle regels respecteert. Je kan dit allemaal instellen met de app van Circle.

Er zijn ook apps die beloningen aanbieden, maar die zijn zeldzaam. Je moet dus goed zoeken. De applicatie ScreenLimit doet dit bijvoorbeeld wel (39,99 € per jaar). Ze is beschikbaar voor macOS, Windows, iPhone en Android en maakt het mogelijk om extra tijd toe te staan.

Circle 1 – apps 0

Eindstand

Circle 6 – apps 4

Facebook Comments