Met licht bepaal je de sfeer, maar in de praktijk is het niet eenvoudig om voor elke kamer de ledlamp met de juiste kleurtemperatuur (warm, neutraal of koud wit) te kiezen. Ga met ons mee op wandel door je woning!

Om je woning optimaal en voordelig te verlichten zijn ledlampen tegenwoordig de beste keuze. Vooral omdat ze ook nog andere voordelen bieden: ze produceren een groot gedeelte van het lichtspectrum en hebben geen last van herhaaldelijk aan- en uitschakelen, in tegenstelling tot de klassieke spaarlampen!

Maar het is veel minder duidelijk hoe je de juiste ledlamp kiest en welke kleurtemperatuur de ledlampen in een woning moeten hebben. Warm, neutraal of koel wit? Vooral omdat de keuze afhangt van de kamer waarin je een bepaalde lamp installeert …

Niet elke kleurtemperatuur van ledlampen is geschikt voor elke kamer in de woning. Kies uit warm wit, neutraal of koud licht.

Onze aanbeveling?

> In de eetkamer/living: ga voor zacht licht dat het daglicht imiteert, zodat je een gezellige sfeer krijgt. Kies daarom een ledlamp met een kleurtemperatuur van 3.000 tot 4.000 K, die neutraal wit licht verspreidt. De letter K staat voor kelvin, de eenheid van kleurtemperatuur.

> In het salon: gebruik wit licht als dat nodig is, maar plaats vooral meerdere gezellige, warme en indirecte lichtbronnen. Vind je die moeilijk te bedienen? Installeer dan slimme ledlampen, zoals de Hue-reeks van Philips, die zich aan elk moment van de dag aanpassen zonder dat je de lampen moet verwisselen! Voor een trendy verlichting kan je ook ledstrips als plafondlijst of onder een meubel aanbrengen.

Met de Philips Hue ledlampen installeer je een slimme en trendy verlichting

> In de keuken: zorg voor krachtig, helder wit licht boven het werkblad (koud wit). Dan zie je beter wat je doet 😉

> In de slaapkamer: voor de algemene kamerverlichting is een vrij zacht licht ideaal, met de kleur warm wit of daglicht. Maar voor de leeslampjes is gericht, koud licht beter en minder vermoeiend voor de ogen.

> In de badkamer: geef de voorkeur aan ledspots die je in een verlaagd plafond inbouwt. Installeer dergelijke spotjes boven je spiegel en richt de lichtbundel van de andere lampen naar je douche of bad. Als je ledlampen koopt, kijk dan ook naar de stralingshoek: er zijn leds met een meer gefocuste of bredere lichtbundel.

Geef in de badkamer de voorkeur aan ledspots die je in een verlaagd plafond inbouwt

> Voor je bureau: als algemene kamerverlichting installeer je warm wit licht. Je vult dat aan met witter ledlicht in de buurt van je bureaublad of er net boven.

> In gangen en ruimtes waar je alleen maar doorloopt: vaak zijn die slecht verlicht. Ga eerder voor koel wit licht, maar vermijd te koud licht, omdat dat te sterk, zelfs agressief overkomt.

Facebook Comments