Hoe werkt boxx?

boxx, het digitale brein van je huis, is verbonden met verschillende elementen van je verwarmingsinstallatie:

 • je verwarmingsketel, om je verwarming op een slimme manier te regelen
 • je energiemeters, om je elektriciteits- en/of gasverbruik realtime af te lezen
 • eventueel je zonnepanelen, om je eigen productie te volgen

De communicatie tussen verschillende modules en boxx gebeurt draadloos. Er is dus elektriciteit nodig om de signalen te verzenden. Je hebt ook wifi nodig om boxx op afstand te kunnen bedienen met je smartphone.

Wat zijn de installatievoorwaarden voor boxx?

Een erkende installateur komt boxx bij jou installeren op de plaats van je huidige thermostaat. Om boxx te kunnen installeren, moeten er wel 4 voorwaarden vervuld zijn:

Wifi
Een individuele verwarmingsketel op aardgas of stookolie. boxx werkt zowel met aan/uit-ketels als met modulaire ketels (via OpenTherm).
Een bedrade thermostaat die aan de muur hangt (wij hergebruiken de kabels voor boxx)
Elektriciteits- en gasmeters die zich in de woning bevinden, niet te ver van boxx

En als je zonnepanelen hebt, moet er zich ook een stopcontact in de buurt van je zekeringenkast bevinden.

Zijn alle installaties geschikt voor boxx?

Er zijn heel veel verwarmingssystemen. boxx is geschikt voor de meeste ervan, maar er zijn een paar uitzonderingen. Onze installateur kan gemakkelijk bepalen of jouw installatie geschikt is. En als ze niet geschikt blijkt te zijn, brengt onze installateur alles weer in de oorspronkelijke toestand.

Vloerverwarming. Ja, boxx werkt met een vloerverwarming. Controleer wel of de overige voorwaarden vervuld zijn, onder meer wat het aantal verwarmingscircuits betreft. De installatie moet uitgerust zijn met een beveiligingssysteem dat de watertemperatuur controleert.

Modulerende verwarmingsketel. Ja! Als je verwarmingsketel moduleert door het open standaardprotocol "OpenTherm" te gebruiken, zal boxx je ketel ook modulerend aansturen. In sommige gevallen moet er een "bus converter" worden geïnstalleerd.

Thermische panelen voor warmwaterproductie. Ja, dit systeem is geschikt voor boxx, als je thermische panelen enkel dienen voor de productie van sanitair warm water. Als ze verbonden zijn met je verwarmingsinstallatie, kan boxx niet worden geïnstalleerd.

Verwarming met meerdere verwarmingscircuits. boxx werkt nog niet met installaties die meerdere verwarmingscircuits en/of meerdere thermostaten hebben.

Warmtepomp. Helaas, boxx werkt niet als een thermostaat voor een warmtepomp.

Appartementen. Ja, op voorwaarde dat je een individuele verwarmingsketel hebt. Je verbruik kun je alleen volgen als de afstand tussen boxx en de energiemeters niet te groot is.

Als je nog technische vragen over boxx hebt, kijk dan gerust eens op onze hulppagina.

De standaardinstallatie van boxx is inbegrepen in de prijs. In uitzonderlijke gevallen moeten er extra componenten worden geïnstalleerd. Onze installateur zal je daar vooraf op wijzen. Deze kosten worden aangerekend tegen de catalogusprijs.

Hoe verloopt de installatie van boxx?

 • Als je contract is opgestart, krijg je een email van ons met alle praktische details. De installateur contacteert jou om het plaatsingsmoment in te plannen wanneer het voor jou het beste past.
 • De installateur belt jou om zijn bezoek voor te bereiden en meer te weten te komen over je installatie. Misschien stelt hij op dat moment vast dat ze niet geschikt is.
 • De installateur bevestigt zijn bezoek via sms een paar minuten voordat hij arriveert.
 • De installateur verbindt boxx met de verschillende elementen. Daarna test hij of je boxx goed werkt.
 • De installateur legt je uit hoe boxx werkt.
play

Hoe wordt boxx geïnstalleerd?

Technische specificaties van boxx

 • Compatibiliteit met smartphones: Apple: iOS 8.0 of een recentere versie; compatibel met iPhone, iPad en iPod touch. Android: 4.1 of een recentere versie
 • Afmetingen: 190 x 120 x 30 mm
 • Gewicht: 400 g
 • Resolutie: 800 x 480 pixels
 • Wifi : IEEE 802.11b/g/n

 

Download onze app

De gratis app kan je downloaden via:

Hoe kunnen we je helpen?

Veelgestelde vragen

Download onze gebruiksaanwijzing van boxx.

De Solar kit is een hardware en software uitbreiding voor boxx-klanten met PV-panelen. De Solar kit is een noodzakelijke (maar niet verplichte) uitbreiding van boxx, met een extra kost van 99 € (6% btw), voor klanten met PV-panelen als ze hun elektrische verbruik (en productie) wensen op te volgen. Solar kit geeft je de volgende informatie:

De productie van de PV-panelen

Hoeveel geproduceerde elektriciteit je onmiddellijk hebt verbruikt

Hoeveel geproduceerde elektriciteit je eventueel op het net hebt geïnjecteerd

Hoeveel elektriciteit je van het net hebt afgenomen

De vergelijking tussen je geschatte en werkelijke productie

In real time en via een historiek En dit allemaal in kWh en in euro.

Op onze support pagina vind je video's, veelgestelde vragen en een handleiding. Neem snel een kijkje! Voor alle vragen over je afspraak of je contract, stuur een e-mail naar boxxNL.electrabel@engie.com

Alle vragen over boxx in klantenservice