Hoe vermijdt Wollux opstartkosten en energieverspilling?

Bij Wollux in Moeskroen is verwarming de grootste energieverslinder. Als KMO bewijst Wollux dat rationeel energiegebruik start met eenvoudige maatregelen.
Kristof C.
22/06/2016 |

De PVC spandoeken op uw favoriet muziekfestival, 19 000 supportersvlaggen voor AA Gent, alle parasols van Red Bull wereldwijd, spandoeken bij wielerwedstrijden, banners en kussentjes voor de finale van de Daviscup,… Je kunt het zo gek niet bedenken of Wollux maakt het. Dit productiebedrijf bedrukt textiel en pvc voor een waaier aan toepassingen. Een energie-intensieve business?

“Toch wel”, benadrukt Chief operating Officer Fabrice Maelfait. “We bieden oplossingen aan zowel in zeefdruk als in digitale print. Voor beide druktechnieken beschikken we over een volledig uitgerust en modern machinepark. Naast de eigenlijke bedrukking moeten we onze doeken ook drogen, stomen en wassen op hoge temperatuur. Verwarming is de grootste energieverslinder. We hebben een stoomketel en die vraagt veel aardgas.” “Rationeel energiegebruik? Uiteraard zijn we daarmee bezig. Maar met gezond boerenverstand.”

Als kmo in een concurrentiële omgeving kunnen we ons geen torenhoge investeringen met lange terugverdientijd permitteren. Soms bereik je ook veel met eenvoudige maatregelen. Door een slimme productieplanning bijvoorbeeld, kunnen we onze machines op een energie-efficiëntere manier inzetten, waardoor we opstartkosten vermijden, en dus energie, tijd en kosten besparen.”

Energiebeleidsovereenkomst

Fabrice Maelfait: “Net als in Vlaanderen kunnen bedrijven in Wallonië toetreden tot de energiebeleidsovereenkomsten 2020. Je dient hiervoor een plan in met maatregelen om je energieverbruik tegen 2020 substantieel te verminderen. Onze accountmanager bij ENGIE liet hiervoor door ENGIE Lab een studie uitvoeren in ons bedrijf. Het onderzoek leverde een balans op van ons energieverbruik en een overzicht van ingrepen met een terugverdientijd van maximum 5 jaar om gas en elektriciteit te besparen, bijvoorbeeld door warmterecuperatie. Wordt ons dossier goedgekeurd, dan mogen we rekenen op aanzienlijke subsidies.

Besparing door zonne-energie

Hernieuwbare energie, ook daar heeft Wollux oor naar. Cédric Peeters, accountmanager: “Wollux beschikt over een productiehal van 6 000 m² met een flink dakoppervlak. Een collega-expert van bij Cofely Solar Technics berekende of de installatie van zonnepanelen een rendabele investering zou zijn. Wil je 250 MWh elektriciteit produceren via zonne-energie, dan heb je een dakoppervlak van 4 000 m² nodig. Zonnepanelen zouden 16% van het verbruik opwekken. Een besparing van 30 000 euro per jaar.”

Rijden op aardgas

Fabrice Maelfait: “We wilden weten of onze vrachtwagen op diesel te vervangen is door een vrachtwagen op aardgas. Dat zou fiscaal interessant zijn, milieubesparend en goedkoper.” Ward Bosmans, accountmanager groene mobiliteit: “Helemaal correct. Alleen bestaan er nog geen trekkers van 440 pk op CNG (Compressed Natural Gas, samengeperst aardgas), wel tot 330 pk waar bijvoorbeeld pakjesdiensten al gretig gebruik van maken. Wie grotere vrachten wil vervoeren, moet nog even wachten. CNG is voordeliger aan de pomp en de uitstoot van CO2, stikstof en vooral fijn stof is lager dan bij een diesel- of benzinemotor.”

Is een warmtekrachtkoppeling interessant?

“Peter Aerts, expert van ENGIE Cofely Services, onderzocht of het voordelig zou zijn om een deel van de stoom door een WKK te laten produceren. Cogeneratie is interessant omdat je dan elektriciteit en stoom produceert, stoom die we in ons productieproces gebruiken om textiel op hoge temperatuur te wassen. Maar onze warmtevraag op jaarbasis bleek niet constant genoeg en te verspreid over het productieproces. Wij hebben een typisch seizoensgebonden activiteit: van februari tot juli zijn topmaanden, van november tot januari produceren we minder. Cogeneratie rendeert pas als je een warmtevraag hebt van vijfduizend uren per jaar.”