Tot op vandaag hebben 337 Belgische lokale autoriteiten het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie ondertekend.

Om hen te helpen bij het uitvoeren van hun energie-renovatieprojecten, biedt ENGIE een energie-efficiëntietool met gegarandeerde resultaten: het energieprestatiecontract (EPC).

Stop energievretende gebouwen

Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 gelanceerd en spoort de gemeenten van Europa en hun burgers aan om via lokale acties de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te bereiken of zelfs te overtreffen. Concreet betekent dit dat deze gemeenschappen een ambitieus actieplan gaan ontwikkelen en de voortgang om de twee jaar zullen evalueren.

ENGIE, van zijn kant, helpt hen via het EPC om hun energieprestaties en de efficiëntie van hun gebouwen te verbeteren. Aangezien gebouwen in de Europese Unie goed zijn voor 40% van het energieverbruik, draagt deze oplossing in grote mate bij tot de verwezenlijking van de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant. Het beantwoordt ook aan de specifieke behoeften van steden die vandaag de dag te maken hebben met de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering: minder energievraag voor verwarming in de winter, verhoogde airconditioning in de zomer, beide gekoppeld aan stijgende temperaturen.

Een langetermijncontract

Het EPC is gebaseerd op een eenvoudig principe: de kostenbesparingen die door het project worden gegenereerd, financieren de investering. Een deskundige partner, ESCO (Energy Services Company) genaamd, is verantwoordelijk voor de renovatie van de gebouwen en biedt de contractuele garantie dat de geplande energiebesparingen gedurende de hele duur van het contract worden gerealiseerd en gehandhaafd. Het voordeel van deze oplossing? De technische en economische risico’s van de overheid naar de ESCO verplaatsen. Blijken de energiebesparingen lager te zijn, dan betaalt de ESCO, in dit geval ENGIE, het verschil terug.

In het groen, vanaf het eerste jaar

Onder de deelnemers aan het Burgemeestersconvenant hebben verschillende steden en gemeenten in België onlangs een EPC ondertekend met ENGIE. Bijvoorbeeld Londerzeel, Meise, Seraing en Geel. Londerzeel en Meise hebben in januari 2018 hun krachten gebundeld om een gezamenlijk EPC af te sluiten voor 18 gebouwen. Al vanaf het eerste jaar heeft deze EPC veel grotere besparingen gerealiseerd dan verwacht (17% in plaats van 10,4%), met een totale besparing van 109 000 €.

Belangrijkste voordelen van een EPC voor een stad of gemeente?

  • Vermindering van het energieverbruik met gegarandeerd resultaat
  • Financieringsoplossing via ESCO
  • Vermindering van de milieu-impact van gebouwen
  • Verbeterd comfort
  • Duurzame en technisch efficiënte uitrusting
  • Facility management gedurende de looptijd van het contract
  • Eén contactpersoon voor het hele project

 

Meer informatie over het energieprestatiecontract

Facebook Comments