Een elektrische wagen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Want er zijn niet alleen de fiscale voordelen, ook de lagere verbruikskosten vormen een belangrijke troef.

Rijden met een elektrische wagen kost een stuk minder dan met een traditionele auto (in €)

Een elektrische wagen legt gemiddeld 15 000 kilometer per jaar af, en het elektriciteitsverbruik per afgelegde kilometer bedraagt 0,2 kWh. Per jaar verbruikt een elektrische auto dus 3 000 kWh (of 15 000 x 0,2 kWh). Voor 1 kilowattuur betaalt u gemiddeld 0,3€. Een wagen een jaar lang thuis opladen kost dus 750€ (of 3 000 x 0,3€). Gebeurt het opladen bovendien alleen tijdens de daluren, dan betaalt u slechts 0,25€ per verbruikte kilowattuur. In dat geval dalen de totale oplaadkosten nog tot 600€ per jaar.

We vergelijken deze cijfers met de brandstofkosten van een wagen met een traditionele verbrandingsmotor. Rijdt u ook 15 000 kilometer per jaar met een dieselauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt? Dan moet u hiervoor een bedrag van 1 134€ budgetteren (tegen een gemiddelde dieselprijs van 1,26€ per liter). Voor een benzinewagen liggen de brandstofkosten nog hoger (gemiddeld 1,43€ per liter): reken hiervoor op 1 287€ per jaar.

Kortom, de brandstof van een elektrische auto kost een stuk minder dan die van een traditionele wagen.

Een laadpaal voor uw bedrijf

Een elektrische auto kan worden opgeladen via een doodgewoon stopcontact. Maar u kunt elektrisch rijden ook bij uw werknemers stimuleren door een ‘snellere’ laadpaal in uw bedrijf te installeren. Zo laden ze tijdens de werkdag de batterij van hun wagen makkelijk op. Daardoor dalen hun persoonlijke verbruikskosten zelfs nog onder het jaarbedrag van 750€. Uw bedrijf kan dat elektriciteitsverbruik voor 75% fiscaal aftrekken.

Uiteraard moet u rekening houden met de aankoopprijs van zo’n laadpaal. Die kost u minstens 500€ per stuk, en voor een interactief model (dat aangestuurd kan worden via een smartphone) betaalt u minstens 800€. De installatie van een laadpaal kost tussen de 4 000 en 5 000€, maar de prijs varieert sterk naargelang van de installatievereisten. Bovendien hebt u mogelijk nood aan meerdere oplaadfaciliteiten op uw site. Goed nieuws is wel dat bedrijven de kosten voor de aankoop en de plaatsing van laadpalen – net zoals voor de elektrische auto’s zelf – voor 120% fiscaal kunnen inbrengen.

Wilt u meer weten over de financiële en technische aspecten die komen kijken bij de aankoop van een elektrische wagen en over de installatie van laadpalen in uw bedrijf?

Download de gids ‘Een elektrische auto kiezen en thuis of op het werk opladen.

 

Facebook Comments