De installatie en plaatsing van zonnepanelen

De plaatsing van zonnepanelen kost meestal slechts een dag werk voor je installateur. Maar in die tijd neemt hij wel een heleboel stappen. Een overzicht.

De montage van de panelen

Er bestaan specifieke montagematerialen voor schuine en platte daken. De bevestiging van de zonnepanelen vereist geen grote aanpassingen aan de dakconstructie, zodat het risico op schade en lekkages tot het absolute minimum wordt beperkt.

Op een schuin (pannen)dak gebruiken installateurs vaak haken die onder de dakpannen geplaatst worden. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de panelen boven het pannendak worden gemonteerd en niet op de dakpannen rusten.

Op platte daken worden de zonnepanelen meestal in metalen profielen aangebracht om ze schuin te kunnen plaatsen. De profielen worden niet in het dak vastgeschroefd om lekken te voorkomen. Ballasttegels zorgen ervoor dat de installatie stevig staat.

zonnepanelen aanleggen

Het installeren van de omvormer

De omvormer heeft het formaat van een elektriciteitskast en wordt aan een binnenmuur van de woning bevestigd. Hij wordt meestal in de cv-ruimte, een was- of bergruimte of bij de meterkast geplaatst. Hij staat dus niet in de weg.

De indienststelling en de aansluiting op het elektriciteitsnet

Er wordt een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd tot aan je elektriciteitsmeter. De meeste zonnepanelensystemen moeten voor de veiligheid ook via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije stroomonderbreker in de elektriciteitskast.

Je installatie kan pas officieel in dienst worden gesteld na controle door een erkend organisme, dat een verslag bezorgt aan de netbeheerder.

e-book ipad

Meer uitleg en antwoorden

"Zonnepanelen stap voor stap: van de keuze van de installateur tot de productie van de eerste kilowattuur"