De types zonnepanelen

Zowel op vlak van uiterlijk, werking en technische kenmerken kunnen zonnepanelen sterk verschillen. Gelukkig wordt met een aantal simpele basisbegrippen al heel wat duidelijker.

Fotovaltaïsch of thermisch paneel?

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen vangen het licht van de zonnestralen op om elektriciteit te produceren.

  • Thermische zonnepanelen vangen de warmte van de zonnestralen op om warm water te produceren.

Blauwe of zwarte panelen?

Blauwe panelen: dit zijn eigenlijk polykristallijne panelen. Hun kristallen zijn als waaiers naar buiten gericht, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen.

Zwarte panelen: dit zijn monokristallijne panelen. Alle kristallen liggen in dezelfde richting. Ze produceren  meer elektriciteit bij direct zonlicht.

Het rendement van de twee typisch panelen is ongeveer gelijk. Daarom zal het esthetisch aspect de keuze bepalen. Polykristallijne panelen zijn wel iets goedkoper dan monokristallijne panelen.

Hoogrendementspanelen?

Sinds kort zijn er ook hoogperformante zonnepanelen op de markt met een vermogen van 300 Wp. Deze panelen zijn vooral geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte, aangezien je minder panelen moet installeren om hetzelfde rendement te verkrijgen. De nieuwe panelen kunnen de opbrengst dus verbeteren maar zijn wel een stuk duurder.

Wil je expert worden in zonnepanelen?

Download dan ons e-book: "Hoe werkt een zonnepaneleninstallatie? Van de types zonnepanelen tot de elementen van je systeem."