Wist je dat je webbrowser verouderd is?

Hou, voor een betere ervaring, je browser up to date.

De laatste versies

×

Opbrengst en rendement van zonnepanelen

Voor de meeste huizen brengen zonnepanelen heel wat meer op dan je spaarboekje. Maar welke opbrengsten en kosten bepalen je rendement precies?

Alle cijfers op een rij

Voor meer dan de helft van de Belgische huizen zijn zonnepanelen een goede investering. Een zonnepaneleninstallatie kost vandaag meestal 5 000 tot 8 000€, afhankelijk van de grootte en het type systeem. Daarvoor geniet je meer dan 25 jaar van je eigen, groene energie.

De meeste zonnepanelensystemen kunnen vandaag rekenen op:

 • Een besparing op de energiefactuur van 300-1000€ per jaar
 • Bijkomende subsidies (Wallonië) of groenestroomcertificaten (Brussel)
 • Een gemiddeld jaarlijks rendement op investering van 5-10%
 • Een terugverdientijd van 7-14 jaar

Zoek je een concreet voorbeeld?

Bekijk een van onze rekenvoorbeelden voor een gemiddelde installatie:

 

VLAANDEREN - WALLONIËBRUSSEL

opbrengst

De investeringskost

De prijs van een zonnepanelensysteem hangt af van het aantal zonnepanelen, het merk en type van de gekozen producten en de installatiemethode.

De totale prijs van een installatie bedraagt in de meeste gevallen 5 000 tot 8 000€, inclusief 6% btw. Indien je huis minder dan 10 jaar geleden in gebruik is genomen, betaal je 21% btw. Zeer grote installaties voor huizen die bijvoorbeeld elektrisch verwarmen, kunnen tot meer dan 10 000€ kosten. 

De besparing op je energiefactuur

1. Besparing door eigen verbruik

Met een zonnepaneleninstallatie produceer je zelf groene elektriciteit. Deze elektriciteit kun je onmiddellijk gebruiken en moet je dus niet van je energieleverancier aankopen. Dat noemen we eigen verbruik.

Gemiddeld verbruikt een gezin zo'n 30% van de elektriciteit die het produceert rechtstreeks. Het overschot wordt in het elektriciteitsnet geïnjecteerd.

 

2. Besparing door te leveren aan het elektriciteitsnet

‘s Nachts produceren je panelen natuurlijk geen elektriciteit. Je moet de elektriciteit die je nodig hebt dan afnemen van het elektriciteitsnet. Omgekeerd produceren je zonnepanelen gemiddeld zo’n 70% te veel aan elektriciteit in vergelijking met wat je op dat moment verbruikt. Deze overproductie wordt dan terug in het net geïnjecteerd. Hiervoor word je vergoed via de energiefactuur, volgens het compensatieprincipe.

Het compensatieprincipe

De vergoeding die je krijgt voor je geïnjecteerde elektriciteit is vandaag dezelfde als de prijs die je betaalt voor je afgenomen elektriciteit. Als je zonnepanelen tijdens je verbruiksjaar evenveel produceren als wat je verbruikt aan elektriciteit, dan bedraagt je netto-energieverbruik op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur nul kilowattuur. Je hebt dus geen kosten voor dat verbruik.

Bepalen van je jaarlijkse netto-energieverbruik

elektriciteitsmeter
 • De terugdraaiende elektriciteitsmeter: als je elektriciteit afneemt van het net, stijgt je meterstand. Als je elektriciteit injecteert in het net, daalt je meterstand. Het verschil tussen je begin- en eindmeterstand bepaalt je netto-energieverbruik. 
 • De bi-directionele elektriciteitsmeter: deze meet de afgenomen en geïnjecteerde volumes elektriciteit apart. Op je factuur wordt het verschil berekend om je netto-energieverbruik te kennen. Deze meter is verplicht in Brussel.

Netkosten en energietaxen

Het compensatieprincipe heeft als gevolg dat je ook je taxen op je energieverbruik en de kosten van het gebruik van het elektriciteitsnet terugverdient dankzij zonnepanelen. Om deze toch te kunnen aanrekenen, voorzien de drie overheden uitbreidingen of aanpassingen op dit principe:

 • Vlaanderen: het prosumententarief
  De overheid besliste samen met de netbeheerders om vanaf juni 2015 een aparte kost toe te voegen op de energiefactuur voor zonnepaneleneigenaars. De berekening van het bedrag hangt af van het soort meter dat je hebt en de kost verschilt per distributienetbeheerder. Indien je een terugdraaiende meter hebt, is dit bedrag gebaseerd op het vermogen van je omvormer. Indien je een bi-directionele meter hebt, betaal je voor je werkelijke netafname.                      
 • Wallonië: het prosumententarief
  In Wallonië wordt in 2019 ook een prosumententarief geïntroduceerd. De exacte berekening hiervan is nog niet gekend.
 • Brussel: herziening van het compensatieprincipe
  Vanaf 09/2018 zal de vergoeding die je krijgt voor je geïnjecteerde elektriciteit niet meer dezelfde zijn als de prijs die je betaalt voor je afgenomen elektriciteit. Op je elektriciteitsfactuur zullen de twee apart afgerekend worden. Het exacte bedrag van de vergoeding per kilowattuur is nog niet gekend.

Premies en subsidies

 • In Vlaanderen krijg je geen gewestelijke subsidies meer voor zonnepanelen. De investering is immers op zichzelf ook al heel rendabel. Sommige gemeentes bieden wel nog premies. De milieudienst van je gemeente kan je zeker informeren wat er van toepassing is voor jou.

 • In Wallonië krijg je een subsidie volgens het Qualiwatt-systeem. Dankzij dit mechanisme krijg je gedurende vijf jaar jaarlijks een premie via je distributienetbeheerder. De premie waarop je recht hebt, varieert per distributienetbeheerder en is afhankelijk van de grootte van je installatie. Het premiebedrag wordt bovendien halfjaarlijks aangepast voor nieuwe installaties in die periode. 

 • In Brussel krijg je gedurende 10 jaar groenestroomcertificaten voor je productie. Dit wordt gemeten met behulp van een aparte groene meter.

Expertadvies en installatie op maat

De experts van Sungevity ontwerpen het meest rendabele systeem voor jouw situatie met behulp van satellietdata. Je krijgt steeds een gedetailleerde berekening van je energieproductie, je kosten en opbrengsten.

Ontdek meer over onze installatiedienst