Opbrengst en rendement van zonnepanelen in Brussel

Met een investering in zonnepanelen bespaar je meteen enkele honderden euro’s op je energiefactuur. En dat gedurende minimum 25 jaar. Afhankelijk van de regio waar je woont, krijg je nog extra premies. Hieronder een concreet voorbeeld van een gemiddeld Brussels gezin.

Woon je niet in Brussel?
Bekijk onze rekenvoorbeelden voor Vlaanderen of Wallonië.

 

De installatie van Marie en Christophe

Marie en Christophe hebben recent een woning in Brussel gekocht. Zij hebben 2 kinderen.

Ze besloten meteen om te investeren in een installatie van 14 panelen op hun zuidoostelijk dak. Hiermee kunnen ze jaarlijks ongeveer 3200 kWh produceren. 

Ze kozen voor monokristallijne panelen omdat het egale zwarte design netjes bij hun dak past. Totale kostprijs: ongeveer 6000 €.

Alle cijfers op een rij

Investering: 6000 €

Besparing: meer dan 1 300€/jaar en 900€/jaar vanaf 2020

Terugverdiend: in 6 jaar

Rendement: ongeveer 10 % per jaar

 

Besparing op de elektriciteitsfactuur: 500 € / jaar

Je bespaart op twee manieren. Enerzijds verbruik je een deel elektriciteit die je zelf geproduceerd hebt. Anderzijds krijg je een vergoeding voor de elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet levert.

Vandaag bespaar je nog volgens het compensatieprincipe. Op je elektriciteits-factuur wordt het verschil berekend tussen de volumes elektriciteit die je van het net hebt afgenomen en die je in het net hebt geïnjecteerd.

Gezien Marie en Christophe 3200kWh produceren, zal het netto-verbruik op hun afrekening hierdoor nog maar 300kWh zijn, ten opzichte van 3500kWh het jaar ervoor. Dit levert hen een besparing van meer dan 500€ op.

Vanaf 2020 eindigt het compensatiebeginsel. De vergoeding die je krijgt voor je geïnjecteerde elektriciteit zal niet meer dezelfde zijn als de prijs die je betaalt voor je afgenomen elektriciteit. Op je elektriciteitsfactuur zullen de twee apart afgerekend worden.

Voor Marie en Christophe schatten we het zelfverbruik op zo’n 1000kWh per jaar. Dit komt neer op een besparing van zo’n 180€ vanaf 2020. De vergoeding voor hun 2000kWh geïnjecteerde elektriciteit is nog niet gekend.

Indien de energieprijzen stijgen, zal de besparing groter worden.

Groenestroomcertificaten: 800 € / jaar

In Brussel krijg je 10 jaar lang groenestroomcertificaten. Deze worden met een aparte groene meter gemeten gescheiden van de elektronische bidirectionele meter, die apart kan meten hoeveel elektriciteit je van het net neemt en hoeveel je in het net injecteert.

Marie en Christophe verdienen hier ongeveer 800€ per jaar mee.