Opbrengst en rendement van zonnepanelen in Wallonië

Met een investering in zonnepanelen bespaar je meteen enkele honderden euro’s op je energiefactuur. En dat gedurende minimum 25 jaar. Hieronder een concreet voorbeeld van een gemiddeld Waals gezin.

Woon je niet in Wallonië?

Bekijk onze rekenvoorbeelden voor Vlaanderen of Brussel.

De installatie van Eline en Manuel

Eline en Manuel hebben recent een woning bij Namen gekocht. Zij hebben 2 kinderen.

Ze besloten meteen om te investeren in een installatie van 14 panelen op hun zuidoostelijk dak. Hiermee kunnen ze jaarlijks ongeveer 3200 kWh produceren.  

Ze kozen voor monokristallijne panelen omdat het egale zwarte design netjes bij hun dak past. Totale kostprijs: ongeveer 6000 €.

Alle cijfers op een rij

Investering: 6000 €

Netto besparing 1e jaar: ongeveer 800 €

Terugverdiend: in 9 jaar

Rendement: ongeveer 9% per jaar

 

Besparing op de elektriciteitsfactuur: 800 € / jaar

Je bespaart dankzij de terugdraaiende elektriciteitsmeter. Gezien Eline en Manuel 3200 kWh produceren, zal het netto-verbruik op hun afrekening hierdoor nog maar 300 kWh zijn, ten opzichte van 3500 kWh het jaar ervoor.
Dit levert een besparing van meer dan 800 € op. Indien de energieprijzen stijgen, zal de besparing groter worden.

Kost prosumententarief: 400 € / jaar

In Wallonië betaal je vanaf 2020 een prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. Het exacte bedrag is nog niet gekend, maar zou ongeveer 400 €/jaar bedragen voor een gemiddelde installatie zoals Eline en Manuel.

Rendement en terugverdientijd

In 9 jaar tijd zullen ze meer hebben bespaard dan geïnvesteerd. Deze investering levert hen hetzelfde op als een spaarboekje met 9% jaarlijkse intrest. En dat minstens 25 jaar lang.