Wist je dat je webbrowser verouderd is?

Hou, voor een betere ervaring, je browser up to date.

De laatste versies

×

Opbrengst en rendement van zonnepanelen in Wallonië

Met een investering in zonnepanelen bespaar je meteen enkele honderden euro’s op je energiefactuur. En dat gedurende minimum 25 jaar. In 2018 kan u nog tot 30 juni genieten van extra premies. Hieronder een concreet voorbeeld van een gemiddeld Waals gezin.

 

Woon je niet in Wallonië?

Bekijk onze rekenvoorbeelden voor Vlaanderen of Brussel

De installatie van Eline en Manuel

De installatie van Eline en Manuel

Eline en Manuel hebben recent een woning bij Namen gekocht. Zij hebben 2 kinderen.

Ze besloten meteen om te investeren in een installatie van 14 panelen op hun zuidoostelijk dak. Hiermee kunnen ze jaarlijks ongeveer 3000 kWh produceren.  

Ze kozen voor monokristallijne panelen omdat het egale zwarte design netjes bij hun dak past. Totale kostprijs: ongeveer 6000 €.

Alle cijfers op een rij

Investering: 6000 €

Netto besparing 1e jaar: meer dan 1200 €

Terugverdiend: in 7 jaar

Rendement: ongeveer 9% per jaar 

Alle cijfers op een rij
Besparing op de elektriciteitsfactuur

Besparing op de elektriciteitsfactuur: 700 € / jaar

Je bespaart dankzij de terugdraaiende elektriciteitsmeter. Gezien Eline en Manuel 3000 kWh produceren, zal het netto-verbruik op hun afrekening hierdoor nog maar 500 kWh zijn, ten opzichte van 3500 kWh het jaar ervoor.
Dit levert een besparing van meer dan 700 € op. Indien de energieprijzen stijgen, zal de besparing groter worden.

Qualiwatt premie: 525 € / jaar

In Wallonië krijg je een extra subsidie dankzij het Qualiwatt systeem. Eline en Manuel krijgen hierdoor gedurende 5 jaar zo’n 525 € per jaar. Let op: Qualiwatt wordt afgeschaft. vanaf 30/06/2018 en enkel de 6.000 eerste installaties van 2018 kunnen hier nog van genieten. Vraag dus snel je offerte voor het te laat is.

Kost prosumententarief: 400 € / jaar

In Wallonië betaal je vanaf 2019 een prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. Het exacte bedrag is nog niet gekend, maar zou ongeveer 400 € bedragen.

Rendement en terugverdientijd

In 7 jaar tijd zullen ze meer hebben bespaard dan geïnvesteerd. Deze investering levert hen hetzelfde op als een spaarboekje met 9% jaarlijkse intrest. En dat minstens 25 jaar lang.