Customer Area

Afvalintercommunale ILvA geeft het goede voorbeeld en rijdt al twee jaar op aardgas

29 december 2016
aardgas tanken in het  CNG tankstation van afvalverwerkingsbedrijf ILvA

Sinds januari 2015 kan je aardgas tanken in het CNG tankstation van afvalverwerkingsbedrijf ILvA. Het tankstation in Aalst zag het daglicht nadat ENGIE Electrabel de handen in elkaar sloeg met ILvA (Intercommunale Land van Aalst). Vandaar de naam ‘ELVA’ waaronder het tankstation operationeel is. Het tankstation staat op het terrein van ILvA maar is publiek toegankelijk.

aardgas tanken in het  CNG tankstation van afvalverwerkingsbedrijf ILvA

Huisvuil ophalen op een milieuvriendelijke manier en met minder geluidsoverlast

ILvA zorgt voor de vuilnisinzameling in 15 steden en gemeenten in Zuid Oost-Vlaanderen. Dit CNG station bij ILvA biedt de intercommunale de mogelijkheid om stap per stap zijn vloot van voertuigen te vervangen door aardgasvoertuigen. Aardgas is niet alleen goedkoper aan de pomp maar door te rijden op CNG toont ILvA zijn engagement om zijn vuilnisinzameling op een milieuvriendelijke manier te doen, met ook minder geluidsoverlast.

Twee jaar na de start rijden er bij ILvA al 12 Scania huisvuilophaalwagens op aardgas, 1 distributiewagen, 2 Opel Combo’s en 1 Iveco Daily. Jeroen Van der Meeren, juridisch adviseur bij ILvA, is heel tevreden over de keuze voor aardgas. ‘Toen we in 2015 van start gingen stond de dieselprijs historisch laag en was het voordeel met CNG niet zo heel groot. Maar ondertussen is het prijsvoordeel van aardgas weer opgelopen. Bovendien zijn er de voorbije maanden door de Overheid een aantal beslissingen genomen die onze keuze alleen maar bevestigen. Denk maar aan de invoering van lage emissiezones in sommige steden en de fiscale voordelen voor duurzame bedrijfswagens.’

Op de ingeslagen weg verdergaan

Met een eigen tankstation voor de deur is het natuurlijk logisch dat ILvA op de ingeslagen weg blijft verder gaan. ‘We doen dat met volle overtuiging’, zegt Jeroen. ‘Eind dit jaar zullen we minstens 26 aardgasvoertuigen in onze vloot hebben. In 2017 komen er namelijk 3 nieuwe ophaalwagens bij voor de inzameling van papier en 8 nieuwe vrachtwagens op aardgas voor de GFT-ophaling.’

Het voorbije jaar volgde de Harelbeekse afvalintercommunale IMOG al het voorbeeld van ILvA door een tankstation te bouwen op zijn site en een aantal voertuigen te vervangen door aardgaswagens. En momenteel zijn er nog een aantal andere afvalintercommunales die plannen in die richting maken. En ook ENGIE Electrabel zal in 2017 met andere partners nog meer van dergelijke semi-publieke CNG tankstations openen in Vlaanderen en Wallonië.