ENGIE Electrabel
Vervang energievretende toestellen

Vervang energievretende toestellen

Hebt u een emotionele band met uw oude huishoudtoestellen? Als dat niet het geval is, kunt u veel energie besparen als u uw oldtimers aan de deur zet. Moderne energiezuinige huishoudtoestellen verbruiken immers tot 50% minder energie dan standaardmodellen. Laat u bij uw aankopen leiden door de energielabels.

Gebruikers

415

Rating

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bespaar

Bespaar tot
288€

Vervang energievretende toestellen50%

CO2

Bescherm
de planeet

Vervang energievretende toestellen248kg
 • Naarmate uw koelkast ouder wordt, gaat ze meer verbruiken. Een tafelmodel verbruikt al gauw tussen 80 en 160 kWh per jaar. Voor een koelkast met diepvriesvak en een B-label is dat maar liefst 630 kWh per jaar.

  Als uw koelkast 10 jaar of ouder is, dan is ze misschien aan vervanging toe. Kies dan voor een nieuw model met een energiezuinig A++ of A+++ label. En als u al een diepvriezer hebt, koop dan een koelkast zonder diepvriesvak. Die verbruiken heel wat minder energie.

  Meer info
  Lees het artikel: Waarom een koelkast vervangen die nog werkt?
 • Als uw diepvriezer zijn 10de verjaardag voorbij is, gaat hij al wat meer verbruiken. Dan is het tijd om hem te vervangen door een energiezuiniger exemplaar met een A++ of A+++ label. Die verbruikt minder dan 200 kWh per jaar.

  Bij uw vriezerkeuze mikt u best niet te groot. Want hoe beter uw diepvriezer is aangepast aan de hoeveelheid etenswaren die u invriest, hoe meer energie u bespaart.

  Diepvrieskisten zijn dan weer zuiniger dan staande modellen, want koude lucht daalt. Dus als u het deksel van uw diepvrieskist opentrekt, blijft de koude mooi op de bodem liggen, terwijl die bij een staande diepvrieskast gemakkelijk ontsnapt. Voor een diepvrieskist hebt u natuurlijk wel een grotere ruimte nodig.

  Meer info
 • Bent u toe aan een nieuwe keuken? Of hebben uw elektrische kookplaten en oven hun beste tijd gehad? Dan kunt u energie besparen door voor aardgas te kiezen. De kooktijd op een degelijk gasfornuis is korter, omdat aardgas direct wordt omgezet in warmte. Het moet niet opwarmen zoals elektrische kookplaten. Ook een oven op aardgas vermindert de gaartijd.

  Kookplaten en ovens hebben ook een energielabel. Hoe groener het label, hoe meer energie u bespaart.

  Lees het artikel: Welke oven kiezen?
 • Als uw vaatwasser aan vervanging toe is, kunt u energie besparen door te investeren in een energiezuinig model met een A++ of A+++ label.

  Daarnaast kunt u het energieverbruik van uw vaatwasser terugdringen tot 40% met een “hotfill”-systeem. Een “hotfill”-vaatwasser is namelijk direct aangesloten op de warmwaterleiding. Zo moet de vaatwasser zelf geen water opwarmen. Als uw leidingwater op aardgas of met de zonneboiler opgewarmd wordt, komt dit extra voordelig uit. In principe kan elke vaatwasser aangesloten worden op de warmwaterleiding, zolang de temperatuur van het water niet warmer is dan 60 °C.

  Meer info
 • Wasmachines beginnen meer te verbruiken en meer lawaai te maken eens ze de kaap van 10 jaar bereikt hebben. Dus als u aan een nieuwe wasmachine toe bent, kies dan voor een energiezuinig toestel met een A++ of A+++ label.

  Daarnaast kunt u flink besparen op het elektriciteitsverbruik van uw wasmachine, als u ze op het warmwatercircuit aansluit. Ongeveer 80% van het elektriciteitsverbruik van een wasmachine dient immers om het water op te warmen. Het overwegen waard.

  Meer info
 • Na 10 jaar hebben droogkasten hun beste tijd wel gehad en beginnen ze meer te verbruiken. Een nieuwe droogkast met een A-label zal uw energiefactuur terug doen krimpen.

  Condensatiedroogkasten, die het gecondenseerde vocht in een reservoir opvangen, verbruiken meer energie dan de meeste droogkasten die het vocht via de lucht afvoeren. Het voordeel van een condensatiedroogkast is dat u ze overal kunt plaatsen, ook op plekken zonder luchtafvoer, maar dat weegt niet op tegen hun energieverslindend verbruik.

  Meer info
  Lees het artikel: Groene koel- en droogkasten: duur maar rendabel
 • Maar hoe weet u nu of uw huishoudtoestellen aan vervanging toe zijn? Ga eerst na of uw elektrische toestellen optimaal werken, vooraleer u in dure nieuwe toestellen investeert. Met de Smart energy box meet u het energieverbruik van uw toestellen in een handomdraai.

  Meer info