ENGIE Electrabel
Slim omgaan met verwarming

Slim omgaan met verwarming

Hoe kunt u minder stoken en het toch even warm hebben? Door uzelf en uw gezin de juiste gewoontes aan te meten, bespaart u heel wat op uw verwarmingskosten. Het kost u alleen… een beetje moeite.


Ontdek onze all-in service voor de vervanging van uw verwarming.

Gebruikers

1353

Rating

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bespaar

Bespaar tot
172€

Slim omgaan met verwarming10%

CO2

Bescherm
de planeet

Slim omgaan met verwarming430kg
 • Waarom zou u meer dan nodig verwarmen? Als we actief bezig zijn tijdens de dag hebben we niet meer nodig dan 19 tot 20 °C. Wist u trouwens dat u gemiddeld 7% minder energie verbruikt per graad dat u uw thermostaat lager zet?

  Meer info
  Lees het artikel: Energie besparen? Trek een dikke trui aan!
 • Voor een bad hebt u bijna 3 keer zo veel warm water nodig als voor een gemiddelde douche. Zeker als u tijdens het baden regelmatig extra warm water toevoegt.

  Neem daarom eerder een douche dan een bad. Zo bespaart u energie en water en komt u toch even proper voor de dag. En het maakt een verschil van ongeveer 10% van het energieverbruik voor warm water.

  Meer info
  Lees het artikel: Bad of douche? Geen onbelangrijke keuze...
 • Voor warm water gebruikt u energie, en dat heeft een kost. Laat uw geld daarom niet onnodig wegvloeien. Vul eerder de wasbak bij het scheren of het afwassen, dan de warmwaterkraan onnodig te laten openstaan. Gebruik ook enkel warm water wanneer het nodig is.

 • Waarom zou u verwarmen als dat niet nodig is? Als u niet thuis bent, kunt u veel energie besparen door de verwarming lager te zetten. Ook wanneer u lekker ondergestopt in uw bed ligt, hoeft u de hele woning niet te verwarmen. Een slaaptemperatuur van 15 à 16 °C is ideaal.

  Maak uw leven aangenamer met een programmeerbare thermostaat. Stel de programmaklok in zodat uw woning aangenaam warm is net voor u thuiskomt of opstaat. Dan moet u de verwarming niet onnodig hoog zetten om uw woning snel warm te krijgen.
  Door efficiënt om te springen met uw thermostaat kunt u flink wat energie besparen.

 • Uw radiatoren geven warmte af… maar alleen als u ze niet bedekt. Een handdoek droogt inderdaad sneller op de verwarming, maar het blokkeert de warmte die voor de ruimte bestemd is. Als u met elektrische convectors verwarmt, loopt u bovendien het risico dat uw handdoek in brand vliegt.

  Dek daarom nooit uw radiatoren af, maar droog uw handdoeken en dergelijke op een droogrekje dat u naast de verwarming zet.

 • Hebt u een zomerstand op uw verwarmingsketel en vroeg u zich af waarvoor die dient? De zomerstand vermijdt dat uw verwarming in de zomer aanslaat als het buiten een beetje kouder is (bijvoorbeeld 's morgens). Zo kunt u tot 21% besparen op uw verbruik.

  Gun daarom uw verwarmingsketel ook een zomervakantie.

  Meer info
 • Hebt u een recente woning? Dan heeft die misschien een mechanisch ventilatiesysteem om de kamers te verluchten. In bestaande woningen is dit echter vaak moeilijk te integreren.

  Verlucht daarom uw woning elke dag om het overtollige vocht af te voeren en frisse lucht binnen te halen. 15 minuten volstaan om de lucht te verversen zonder veel warmteverlies. Een droge woning heeft bovendien minder energie nodig om op te warmen.

  Een raam dat de hele dag openstaat, verbetert trouwens de luchtkwaliteit niet. U verliest er alleen maar warmte mee en dus ook geld.

 • Wist u dat stof warmte opneemt? Zo houdt het stof op uw radiatoren een deel van de warmte vast. En dat is warmte die u natuurlijk liever in uw kamer hebt. Stof daarom regelmatig uw radiatoren af. Vergeet daarbij ook niet de spleten tussen de lamellen van uw radiatoren en de achterkant van uw verwarming.

 • Het is de logica zelve dat u veel energie verspilt door tegelijk uw ruimtes af te koelen en te verwarmen.

  Zet daarom uw airconditioning niet op als u uw thermostatische kranen nog ingesteld hebt. Sluit ook alle ramen en deuren als de verwarming of airconditioning aanstaat.