ENGIE Electrabel
Meer uit uw verwarming halen

Meer uit uw verwarming halen

U gebruikt uw computer toch ook niet enkel als een typemachine? U kunt er veel meer mee doen! Zo kunt u ook uw verwarmingsinstallatie aanpassen om er een optimaal rendement uit te halen zonder aan comfort in te boeten. Dat kan een enorm verschil opleveren op uw factuur. Een paar kleine investeringen volstaan.

 

Ontdek onze all-in service voor de vervanging van uw verwarming.

Gebruikers

2192

Rating

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bespaar

Bespaar tot
172€

Meer uit uw verwarming halen10%

CO2

Bescherm
de planeet

Meer uit uw verwarming halen430kg
 • Water waaraan u zich verbrandt is voor niets nodig. Stel daarom uw warmwaterboiler in op 60 °C. Dat is warm genoeg voor een aangenaam warme douche.

  Bovendien bespaart u hiermee niet alleen energie. Uw waterboiler gaat ook langer mee, want een lagere temperatuur veroorzaakt minder kalkaanslag.

  Lager dan 60 °C zet u uw boiler best niet, want dan zou de legionellabacterie zich in uw warm water kunnen nestelen.

 • De ketel is het centrale element van uw verwarming. Hij gaat liefst zo lang mogelijk mee. Geef uw verwarmingsketel daarom een regelmatig onderhoud. Dat garandeert niet alleen een langere levensduur, het zorgt ook voor een optimaal rendement en efficiënte verbranding. Zo bespaart u op uw energiefactuur en stoot u ook minder CO2 uit.

  In Vlaanderen is een tweejaarlijks onderhoud van aardgasketels verplicht. Stookolieketels moeten zelfs om het jaar een onderhoudsbeurt krijgen.

  Meer info
 • Waarom zou u verwarmen wanneer het niet nodig is? Met een programmeerbare thermostaat kunt u de verwarming automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld een uurtje voor u gaat slapen. U kunt dan ook de verwarming laten aanspringen een half uurtje voor u ’s ochtends opstaat. Zo brandt uw verwarming nooit langer dan nodig.

 • Thermostaatkranen houden rekening met de omgevingstemperatuur. Zo moet u de radiatoren niet dichtdraaien wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. De kraan doet dit zelf.

  Een thermostaatkraan kost gemiddeld zo’n 25 euro inclusief btw (plaatsing niet inbegrepen).

  Lees het artikel: Denk ook aan thermostatische kranen
 • Warm water voor sanitair gebruik is goed voor ongeveer 10% van de energie-uitgaven van een gezin. Met een spaardouchekop verbruikt u tot 40% minder water en energie in uw vertrouwde douche, zonder aan comfort in te boeten.

  Een spaardouchekop is goedkoop en gemakkelijk te installeren. U haalt hem bij de doe-het-zelfzaak of de dichtstbijzijnde sanitairzaak.

  Meer info
 • Hoort u een borrelend geluid in de radiatoren? Blijft een van uw radiatoren steeds koud? Of wordt slechts een deel van uw radiator warm? Dan is de kans groot dat er lucht in uw radiatoren zit.

  Ontlucht daarom twee keer per jaar uw radiatoren. Zo haalt u meer rendement uit uw verwarming. Het begin van het verwarmingsseizoen is het gepaste moment om dit te doen.

  Meer info
 • Hebt u radiatoren die opwarmen op basis van warm water? Dan is deze tip voor u. Het water zet namelijk druk op uw cv-ketel. Te veel druk kan uw verwarmingsketel beschadigen. Te weinig druk maakt uw installatie dan weer minder doeltreffend. Controleer daarom regelmatig de waterdruk van uw cv-ketel en stel de druk bij wanneer nodig. De ideale druk bevindt zich tussen 1,5 en 2,5 bar.

   En vergeet zeker niet de druk te controleren nadat u de radiatoren ontlucht hebt!

  Meer info
 • Uw verwarming dient om uw kamers te verwarmen en niet de kelder, zolder of garage. Warmwaterleidingen geven namelijk ook warmte af in ruimtes die u eigenlijk niet wilt verwarmen. Die warmte bent u kwijt.

  Isoleer daarom de warmwaterbuizen in niet-verwarmde ruimtes. Zo komt de warmte terecht waar u ze echt wilt. Bovendien is buisisolatie niet zo duur en gemakkelijk te plaatsen.

  Meer info
  Lees het artikel: Minder energie verbruiken? Wij werken eraan!