ENGIE Electrabel
Zuinig in de keuken

Zuinig in de keuken

Met een paar aangepaste kookgewoontes, kunt u in de keuken energie besparen, zonder dat uw gerechten er anders door gaan smaken. We geven u een paar tips voor een zuinige keuken.

Gebruikers

1064

Rating

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bespaar

Bespaar tot

  • Wist u dat koken op aardgas efficiënter is dan koken op elektriciteit? Het gas wordt bij verbranding immers onmiddellijk omgezet in warmte. Voorverwarmen is daarom niet nodig zoals bij een elektrische kookplaat. De nieuwe gasfornuizen zijn bovendien uitgerust met een elektrische ontsteking, wat koken op aardgas volstrekt veilig maakt.

    Als u de overstap naar een aardgasfornuis overweegt, dan houdt u best rekening met een paar belangrijke factoren. We zetten ze even op een rij.

    Meer info
    Lees het artikel: Zonnige barbecues
  • Kookpotten en pannen van goede kwaliteit geleiden de warmte veel beter dan minder goed keukengerief.
    Gebruik altijd een kookpot met dezelfde diameter als uw kookplaat of gasbek. Zo verbruikt u minder energie.

  • Wist u dat aardappelen en groenten eigenlijk maar voor een derde onder water moeten staan om ze gaar te koken? Zo moet u minder water opwarmen en verstookt u minder energie.

    Als u nog meer energie wilt besparen, kunt u een snelkookpan gebruiken of uw gerechten stomen. Zo verbruikt u maar 30 tot 60% van de energie die u anders nodig hebt.

    Meer info
  • Time is money. Water kookt veel sneller in een pot met deksel dan zonder deksel. Bovendien bespaart u tot 75% energie als u kookt met een deksel op uw potten en pannen. Het deksel houdt immers de warmte vast.

    Lees het artikel: Samen genieten is zoveel leuker
  • Kookt u elektrisch? Uw kookplaten blijven nog een hele tijd warm nadat u ze uitschakelt. Laat die restwarmte niet verloren gaan. Zet uw kookplaat enkele minuutjes voor het einde van de kooktijd uit en uw gerecht geraakt klaar zonder extra energie.

    Hetzelfde geldt voor de oven. Schakel hem gerust een paar minuten voor uw gerecht klaar is uit. Zo gebruikt u de restwarmte die anders verloren gaat.

    Lees het artikel: Zuinig en ecologisch koken