ENGIE Electrabel
Verlichtingskosten verminderen

Verlichtings- kosten verminderen

Verlichtingskosten kunnen oplopen tot ongeveer 10% van uw elektriciteitsrekening. Maar u hoeft niet in het donker te zitten om daarop te besparen. We geven u een paar tips mee om zuinig met uw verlichting om te gaan, zonder dat u daarvoor grote inspanningen moet doen. Tegelijkertijd sparen we uw ogen, want een goede verlichting is belangrijk bij het lezen en werken.

Gebruikers

1009

Rating

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bespaar

Bespaar tot
44€

Verlichtingskosten verminderen10%
 • Leer uzelf en uw gezin goede reflexen aan en doe het licht uit als u een kamer verlaat.

  In tegenstelling tot wat velen denken, verbruikt u niet meer energie door meerdere keren na elkaar het licht aan- en uit te knippen. Enkel bij spaarlampen geldt de regel dat u het licht mag laten branden als u de ruimte minder dan 15 minuten verlaat.

  Lees het artikel: Uw elektrische toestellen beheren, zelfs vanop afstand
 • Niet alle activiteiten – lezen, koken, tv kijken – vragen hetzelfde of even veel licht. Zo kunt u op verlichting besparen op plekken waar u minder licht nodig hebt.

  Gebruik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk halogeenstaanlampen als sfeerverlichting. Zulke halogeenlampen verbruiken ongehoord veel (met een vermogen tot soms wel 500 Watt), terwijl er energiezuinige alternatieven bestaan met led- of spaarlampen.

  Meer info
  Lees het artikel: Energieverspillers? Die pakken we aan.
 • Tl-lampen of fluorescentielampen hebben een laag energieverbruik. De typische buislampen zijn misschien niet zo mooi, maar helpen u wel energie te besparen in functionele ruimtes zoals kelders of garages.

  Maar er zijn ook compacte fluorescentielampen in de handel, met verschillende vormen en fittingen. Deze lampen zijn een perfect alternatief als inbouwspots of peertjes om hun energievretende halogeenbroertjes en gloeizusjes te vervangen.

  Lees het artikel: Tuinverlichting
 • Dacht u dat u ook uw elektriciteitsfactuur dimt als u uw licht dimt?

  In sommige gevallen is dat inderdaad zo, maar dit is afhankelijk van het type dimmer dat u hebt. U vindt hier meer informatie over de verschillende types dimmers.

  Meer info
 • Hebt u hardleerse kinderen of een koppige partner die nooit het licht uitdoen? Een bewegingsdetector zorgt ervoor dat het licht uitgaat als er niemand in een ruimte aanwezig is. Zo zal het licht nooit langer branden dan nodig. Het licht gaat ook aan als de sensor beweging waarneemt. Dat is dan weer handig als u met volle handen de garage, kelder of tuin in loopt.

  Gebruik voor binnenshuis een bewegingsdetector die gevoeliger is dan een detector voor buitenshuis, zodat u niet in het donker komt te zitten, als u even niet beweegt. Buitenshuis hoeft u dan weer niet te verlichten voor de vliegen of muggen.

  Lees het artikel: Detectoren om elektriciteit te besparen