ENGIE Electrabel
Warm de winter in

Warm de winter in

De tijd van sjaals en pulls komt eraan. Maar is uw woning ook klaar voor de winter? Haal meer uit uw verwarming met enkele eenvoudige ingrepen en zorg ervoor dat de warmte binnen blijft en de koude buiten. Zo wordt uw winter zachter dan gedacht!

Ontdek onze all-in isolatieservice om het de hele winter lekker warm te hebben.

Gebruikers

779

Rating

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bespaar

Bespaar tot
172€

Warm de winter in10%

CO2

Bescherm
de planeet

Warm de winter in430kg
 • Hoort u een borrelend geluid in de radiatoren? Blijft een van uw radiatoren steeds koud? Of wordt slechts een deel van uw radiator warm? Dan is de kans groot dat er lucht in uw radiatoren zit.

  Ontlucht daarom twee keer per jaar uw radiatoren. Zo haalt u meer rendement uit uw verwarming. Het begin van het verwarmingsseizoen is het gepaste moment om dit te doen.

  Meer info
 • Hebt u radiatoren die opwarmen op basis van warm water? Dan is deze tip voor u. Het water zet namelijk druk op uw cv-ketel. Te veel druk kan uw verwarmingsketel beschadigen. Te weinig druk maakt uw installatie dan weer minder doeltreffend.

  Controleer daarom regelmatig de waterdruk van uw cv-ketel en stel bij wanneer nodig. De ideale druk bevindt zich tussen 1,5 en 2,5 bar. En vergeet zeker niet de druk te controleren nadat u de radiatoren ontlucht hebt!

  Meer info
 • Wist u dat stof warmte opneemt? Zo houdt het stof op uw radiatoren een deel van de warmte vast. En dat is warmte die u natuurlijk liever in uw kamer hebt.

  Stof daarom regelmatig uw radiatoren af. Vergeet daarbij ook niet de ruimte tussen de lamellen van uw radiatoren en de achterkant van uw verwarming.

  Lees het artikel: Klaar voor een spaarzame winter
 • Waarom zou u verwarmen wanneer het niet nodig is? Met een programmeerbare thermostaat kunt u de verwarming automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld een uurtje voor u gaat slapen. U kunt dan ook de verwarming laten aanspringen een half uurtje voor u ’s ochtends opstaat. Zo brandt uw verwarming nooit langer dan nodig.

 • Uw radiatoren geven warmte af… maar alleen als u ze niet bedekt. Een handdoek droogt inderdaad sneller op de verwarming, maar het blokkeert de warmte die voor de ruimte bestemd is. Als u met elektrische convectors verwarmt, loopt u bovendien het risico dat uw handdoek in brand vliegt.

  Dek daarom nooit uw radiatoren af, maar droog uw handdoeken en dergelijke op een droogrekje dat u naast de verwarming zet.

 • Verwarm de kamer, niet de muur! Veel warmte wordt geabsorbeerd door de muur achter de verwarming, vooral als die koud is (zoals een buitenmuur of een aangrenzende ruimte die niet verwarmd is).

  Breng daarom een warmtereflecterende folie aan op de muur achter uw radiatoren. Het aluminium op deze folie weerkaatst de warmte terug de kamer in, waar ze moet zijn.

 • U gebruikt toch ook geen emmer vol gaten om er water in te doen? Hetzelfde geldt voor warmte. De kostbare warmte ontsnapt vaak door kieren en spleten tussen uw ramen en deuren.

  Gebruik daarom tochtstrips om kieren en spleten te dichten en de warmte binnen te houden.

  Meer info
 • Uw verwarming dient om uw kamers te verwarmen en niet de kelder, zolder of garage. Warmwaterleidingen geven namelijk ook warmte af in ruimtes die u eigenlijk niet wilt verwarmen. Die warmte bent u kwijt.

  Isoleer daarom de warmwaterbuizen in niet-verwarmde ruimtes. Zo komt de warmte terecht waar u ze echt wilt. Bovendien is buisisolatie niet zo duur en gemakkelijk te plaatsen.

  Meer info
 • Hou de warmte binnen! Als uw gordijnen voor de radiatoren hangen, blijft de opstijgende warme lucht achter die gordijnen gevangen. Zo verwarmt u het raam in plaats van uw kamer.

  Zorg er daarom voor dat de gordijnen niet voor uw radiatoren hangen, zodat de warmte zonder obstakels uw kamer wordt binnengeloodst.

  Meer info
 • In de winter doet u toch ook verschillende lagen kleren aan? Zo houdt uw woning ook haar warmte beter vast als ze goed afgesloten is. Slecht sluitend schrijnwerk veroorzaakt tocht en warmteverlies.

  Sluit daarom de rolluiken en gordijnen. Deze extra laag isolatie vermindert tocht en warmteverlies.

  Zo zit u er warmpjes in, zelfs bij koud weer.

 • Verwarmen kost geld. Gooi het daarom niet door ramen en deuren buiten. Om uw kamer te verluchten, zijn 15 minuutjes meer dan genoeg, ook in de winter. Anders koelt uw woning te veel af, waardoor u veel energie verbruikt om de temperatuur daarna weer op peil te brengen.

  Voor de rest houdt u best ramen en deuren gesloten, ook de binnendeuren naar niet verwarmde plaatsen (vb. hall, garage,…). Zo blijft de warmte binnen en de koude buiten.

 • De ketel is het centrale element van uw verwarming. Hij gaat liefst zo lang mogelijk mee. Geef uw verwarmingsketel daarom een regelmatig onderhoud. Dat garandeert niet alleen een langere levensduur, het zorgt ook voor een optimaal rendement en een efficiënte verbranding. Zo bespaart u op uw energiefactuur en stoot u ook minder CO2 uit.

  In Vlaanderen is een tweejaarlijks onderhoud van aardgasketels verplicht. Stookolieketels moeten zelfs om het jaar een onderhoudsbeurt krijgen.

  Meer info