Onlangs je cv-ketel laten onderhouden? Nu is er ook een digitale verplichting

Regelmatig je cv-ketel op gas of stookolie laten onderhouden is een prima gewoonte. Meer zelfs: het is wettelijk verplicht! En wist je dat de technicus in Vlaanderen en Brussel het onderhoudsattest moet registreren op een digitaal platform?
Paul D.
20/12/2023 |

Je cv-ketel op gas of mazout moet af en toe worden nagekeken door een erkende technicus. Niet meer dan normaal overigens, je auto krijgt toch ook periodiek een onderhoudsbeurt? Het is ook in je eigen belang, want een goed onderhouden verwarmingssysteem biedt je veel voordelen

  1. Meer veiligheid: je beperkt het risico op koolmonoxidevergiftiging (CO)

  2. Langere levensduur: een goed onderhouden cv-ketel is minder vaak defect en kan langer in dienst blijven. 

  3. Beter voor het milieu: een correct onderhouden installatie presteert beter en verbruikt daardoor minder energie (en stoot dus ook minder CO2 uit). 

  4. Financieel voordeel: je vermijdt dringende (en dus dure) herstellingen en je beperkt je energieverbruik. Je mag erop rekenen dat je ketel door regelmatig onderhoud tot 10% minder verbruikt. 

  5. Je bent wettelijk helemaal in orde. Omdat regelmatig onderhoud zoveel voordelen biedt, heeft de Belgische overheid dit verplicht gemaakt. En mocht er ooit brand uitbreken, dan is het onderhoudsattest een cruciaal document voor je verzekering. 

Deze 5 redenen zouden ons al moeten overtuigen dat periodiek onderhoud echt wel nodig is. En nu is er nog een argument! In Vlaanderen en Brussel houdt een digitaal platform voortaan bij welke cv-ketels regelmatig worden onderhouden. Voor eigenaars en huurders vormt dit een extra aansporing. 

Deze digitale registratie biedt ook veel voordelen. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar je attesten op papier. En er is nog meer … 

Hoe zit het met het digitale attest in Vlaanderen en Brussel?

Om te beginnen verandert er in Vlaanderen en Brussel niets aan de periodieke controle zelf. Die blijft om de 2 jaar verplicht voor gasketels en zelfs elk jaar voor mazoutketels. 

Wat is er dan nieuw? Sinds 1 januari 2023 moeten erkende technici in Vlaanderen elk onderhoud (en elke inspectie bij indienststelling van een ketel) registreren op het digitale platform van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). In Brussel moest dat al eerder, op dit platform voor professionele installateurs.  

Waarom zo’n “nieuw” digitaal attest in Vlaanderen? De overheid wil tegen het einde van elk jaar een compleet overzicht van alle cv-ketels, ongeacht of ze aan alle voorschriften voldoen of niet. Net zoals in Brussel gaat het erom burgers te laten inzien dat hun cv-ketel regelmatig laten onderhouden belangrijk is (en in hun eigen voordeel). 

Controle, verantwoordelijkheidszin …

Eigenaars en huurders zullen sterker gemotiveerd zijn om hun cv-ketel te laten onderhouden wanneer ze beseffen dat de overheid dankzij het nieuwe digitaal attest perfect weet welke cv-ketels niet gecontroleerd zijn. Zo nemen ze verantwoordelijkheid op voor het milieu, verbeteren ze hun veiligheid, besparen ze en genieten ze meer comfort.

Waarom ENGIE als partner nemen voor alles wat met je verwarming te maken heeft

… en bewustmaking!

Maar er mogen geen misverstanden ontstaan, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het is niet de bedoeling dat iemand die de onderhoudsverplichting niet naleeft een boete zou krijgen. Als de minister het zelf zegt … 

Het nieuwe digitaal attest wil burgers alleen wijzen op de voordelen van een regelmatige controle door een vakman: lager energieverbruik, minder impact op het milieu, meer veiligheid, enz. 

Overgangsperiode

Voor alle duidelijkheid: als je cv-ketel op gas in 2022 werd gecontroleerd, dan staat je attest nog niet op het digitale platform. Dat is geen probleem, het gebeurt wel bij de volgende controle, dus uiterlijk tegen eind 2024. Je cv-ketel heeft immers om de twee jaar onderhoud en afregeling nog.

Hoe waren de regels voor het onderhoud ook alweer?

Eigenlijk zijn die vrij eenvoudig. Heb je een gasketel en ben je eigenaar of huurder? Dan zijn dit de onderhoudstermijnen: 

  • om de 2 jaar in Vlaanderen en Brussel als je een cv-ketel van minder dan 100 kW hebt, 
  • om de 3 jaar in Wallonië. 

Heb je nog een cv-ketel op stookolie? 

  • Dan moet je je ketel elk jaar laten controleren, in elk gewest. 

Een controle moet door een erkende vakman worden uitgevoerd en duurt meestal iets langer dan een uur (afhankelijk van je ketel). Achteraf ontvang je een wettelijk attest waarmee je voor 2 of 3 jaar in orde bent met de wetgeving, afhankelijk van je gewest. Meer weten over ketelonderhoud door ENGIE? Ontdek in deze video de 4 stappen van het ketelonderhoud

Waarom ENGIE kiezen voor het onderhoud van je cv-ketel?

We zouden kunnen zeggen dat we een uitstekende partner zijn voor alles wat met je verwarming te maken heeft, maar je wil natuurlijk bewijzen. Het ENGIE-onderhoudscontract is zo’n waterdicht bewijs! Je hoeft nergens aan te denken: wij onderhouden je cv-ketel op het juiste moment. Zo ben je altijd in orde met de voorschriften en bespaar je maximaal. Kiezen voor ENGIE is dus kiezen voor gemoedsrust! En voor deze voordelen: 

  • Een erkende verwarmingsspecialist uit jouw buurt. ENGIE werkt samen met partners, zonder uitzondering specialisten die hun vak door en door kennen. De technicus voert een compleet onderhoud uit, aangepast aan je verwarmingstype. Hij bezorgt je een attest en in Vlaanderen registreert hij dat op het VEKA-platform. Je bent dus altijd in orde met de wetgeving! 
  • Altijd op tijd. Je hoeft nergens aan te denken (en die post-it op de koelkast mag dus weg): wij houden de planning van je ketelonderhoud voor jou bij. Als het moment eraan komt, ontvang je van ons een e-mail of telefoontje en spreken we met jou een datum af. Eenvoudiger kan het niet! 
  • Gespreid betalen of in één keer. Hoeveel een onderhoud kost, hangt van je cv-ketel af. Maar geen probleem: bij ENGIE kies je uit twee betaalformules. Ofwel betaal je in één keer, ofwel tussen twee onderhoudsbeurten elke maand een stukje. Kies je voor de tweede optie en ben je ENGIE-klant? Dan voegen we het maandelijks bedrag gewoon toe aan je energiefactuur. 
  • Je kan altijd op ons rekenen. Laat je cv-ketel het afweten? Valt je verwarming uit of heb je geen warm water meer? We staan 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar. Als je een actief onderhoudscontract bij ENGIE hebt of als wij eerder je cv-ketel hebben geïnstalleerd of vervangen, dan staan onze 150 verwarmingsspecialisten klaar om je cv-ketel zo snel mogelijk te herstellen. 

Dus waarom zou je nog twijfelen om je cv-ketel op gas of stookolie regelmatig te laten onderhouden? Wil je graag een simulatie voor het onderhoud van jouw installatie? Die krijg je onmiddellijk hier!