Welke impact heeft de temperatuur op je energiefactuur?

De energiecrisis van vorige winter ligt nog vers in ons geheugen. Dat 57% van onze klanten ongerust is over de winter is te begrijpen. Wat als het erg koud wordt? En je energiefactuur de hoogte in schiet? We helpen je graag.
Valentine S.
13/11/2023 |

2022 was een opmerkelijk jaar door de energiecrisis. Veel gezinnen zagen hun energierekening de hoogte ingaan. ENGIE heeft zijn klanten in die periode op allerlei manieren geholpen. Het aantal medewerkers in het callcenter werd verdubbeld, er kwamen afbetalingsplannen zonder extra kosten en klanten kregen hulp om hun energieverbruik te verlagen met diverse tools en concreet advies.

Al onze inspanningen hebben uiteindelijk resultaat opgeleverd (in combinatie met het eerder zachte winterweer): met z’n allen zijn we erin geslaagd om 15% minder te verbruiken dan in de winter van 2021. Goed gedaan!

Hoe deze winter zal verlopen, is moeilijk te voorspellen. Zal het bitterkoud worden? Zullen de energieprijzen stijgen? En wat zullen dan de gevolgen van één en ander voor jouw energiefactuur zijn? Wat er ook op ons afkomt, er bestaan oplossingen om zowel je kosten onder controle te houden als om te evolueren naar een koolstofneutrale toekomst.

Koude winter = meer verwarmen

Als het buiten kouder wordt, moet onze verwarming noodgedwongen een tandje bijsteken om onze woning comfortabel te houden. En hoe meer je cv-ketel in actie komt, hoe meer energie je verbruikt. Uiteindelijk leidt dat tot hogere bedragen op je gasafrekening. Maar hoe groot is die impact?

De gevolgen van een koude winter voor je factuur

Absolute cijfers zijn helaas niet te geven, daarvoor spelen te veel factoren een rol. Denk maar aan de grootte en ligging van je woning (open of gesloten bebouwing, appartement, enz.), welk type verwarmingssysteem je gebruikt (warmtepomp, gasketel, enz.), hoe goed je woning geïsoleerd is, enz. We kunnen dus geen algemene uitspraken doen.

Met enkele vuistregels kunnen we je wel een idee geven van de gevolgen van een koude winter voor je energiefactuur. We weten immers dat de thermostaat één graad hoger of lager instellen een verschil van ongeveer 7% maakt voor je gasverbruik. En hoe kouder het buiten wordt, hoe meer we geneigd zijn om de kamertemperatuur te verhogen. Je energiefactuur stijgt dan natuurlijk in verhouding.

Een concreet voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat een gezin met een gemiddeld verbruik de thermostaat een graad hoger zet, omdat het buiten bitterkoud is. Dit meerverbruik van 7% kost het gezin op jaarbasis ongeveer 100 euro*.

Uiteraard – en daar worden we allemaal vrolijk van – geldt ook het omgekeerde: als je de thermostaat een graadje lager instelt, bespaar je 7% op je gasverbruik. Dat zoiets perfect mogelijk is, merk je als je onze tips en goede dagelijkse gewoonten toepast om je verbruik onder controle te houden of zelfs te verlagen. Met deze ingrepen beperk je actief de impact van een koude winter op je energiefactuur. Hoe je dat concreet aanpakt? Met Check&Save!

Hoe werkt Check&Save?

Heel eenvoudig: meten is weten en weten is besparen! Op die twee pijlers bouw je een zuinige en toch comfortabele winter.

Check: meten om te weten

De eerste pijler van het besparingssysteem is onmisbaar. Want alleen als je regelmatig je verbruik checkt, weet je of je inspanningen iets opleveren. Hoe je dat doet? Met de twee tools die ENGIE je ter beschikking stelt. Je kan er zelfs veel meer mee doen dan je verbruik opvolgen: de tool toont je nu ook de klimaatimpact van je gasverbruik. Op twee manieren zelfs: uitgedrukt in kilogram CO2 en in het aantal kilometers dat je met een auto zou hebben afgelegd.

Heb je een analoge meter of woon je in Wallonië of Brussel? In dat geval helpt de Energy Monitor je om je verbruik te monitoren aan de hand van je meterstanden. Op basis van deze gegevens vertelt de gratis tool je of je je energiebudget nog altijd onder controle hebt. En je kan ook altijd je voorschot aanpassen op basis van je reële verbruik.

Heb je een digitale meter en woon je in Vlaanderen? Dan is de Smart App van ENGIE ideaal voor jou. Ook deze tool is gratis. Hij helpt je niet alleen om je dagelijks energieverbruik in het oog te houden (uitgedrukt in kilowattuur en in euro), maar berekent ook automatisch je besparingen.

Waarom zou je de Energy Monitor of Smart App gebruiken?
Om nog meer te besparen dan vorig jaar! Vorige winter hebben we allemaal samen het energieverbruik met 15% doen dalen in vergelijking met het jaar voordien. Dat was mooi … Maar klanten die vorig jaar onze Check&Save tools gebruikten, zoals de Energy Monitor of de Smart App, zijn erin geslaagd om dubbel zoveel te besparen, tot 30%. Dus waarom zou je ze niet gebruiken?

Save: actie ondernemen om te besparen

Na “Check” is het de beurt aan de tweede pijler van het besparingssysteem: onze tips en concrete oplossingen toepassen om je energieverbruik verder te verlagen en je woning optimaal te verwarmen. Natuurlijk altijd aangepast aan je woning en behoeften.

Je kan elke dag heel veel doen om te besparen op je verwarming. Al die praktische tips en adviezen vind je op deze pagina. Het is ook interessant om te zien wat andere klanten doen om hun verbruik te verminderen. Overloop dus zeker even de tips die onze klanten hebben gedeeld in onze winterenquête.

Vergeet verder ook niet dat je elektriciteitsverbruik in de winter de neiging heeft om te stijgen. De redenen liggen voor de hand. Er is minder daglicht, dus doe je vaker en langer allerlei lampen in huis aan. Als je zonnepanelen hebt, halen die een lager rendement dan in de lente of zomer, zodat je meer stroom uit het net moet halen. Tot slot gebruik je vaker energieverslindende toestellen zoals je droogkast, want wasgoed buiten drogen lukt meestal niet. Ook je oven en kookplaten hebben wat meer werk om lekkere wintergerechten te bereiden. Bekijk dus zeker ook onze tips om je elektriciteitsfactuur onder controle te houden.

Klaar om over te stappen op Check&Save?